Monday, October 24, 2011

Bina Forum Guna Platform Apa..?

Forum adalah salah satu teknik marketing yang berkesan secara online... jika anda seorang yang giat berforum, anda sudah semestinya tahu kelebihan sebuah forum... kali ini imabiz ingin menulis tentang beberapa paltform yang imabiz gunakan untuk membina sebuah forum untuk client imabiz...



kalau kita lihat forum yang ternama seperti forum wangcyber, perniagaaninternet.my, carigold, gempak.org dan sebagainya menggunakan platform / software vbulletin.. vbulletin adalah platform untuk membina forum paling stabil kerana ianya adalah skrip berbayar dan kebanyakan mod / addon / theme / plugin vbulletin juga berbayar.. ada juga yang percuma boleh didapati di forum support vbulletin setelah anda mendaftar skrip yang anda beli...

tetapi di artikel ini imabiz akan memberikan beberapa platform / software percuma untuk membina forum, antaranya :

1. Forum Wordpress
ini adalah platform pertama yang imabiz guna untuk membina forum... apa yang imabiz suka tentang forum menggunakan wordpress adalah kita boleh install bersama blog wordpress kita dan ianya akan disesuaikan dengan theme blog kita... so.. tiada kejanggalan jika pelawat kita memasuki forum blog kita.. dan sudah semestinya ianya mudah di uruskan kerana platform wordpress adalah software yang mesra pengguna...

Contoh forum wordpress - http://www.panduanforumwordpress.com/support/forum/

2. Forum SMF

ini adalah platform kedua yang imabiz gunakan untuk membina forum buat client imabiz.. SMF adalah platform yang agak mudah juga untuk diuruskan tetapi nak sesuaikan theme yang kita kehendaki mesti mengikut version SMF yang kita install.. sebagai contoh kita install SMF version 2.0 jadi theme yang kita nak install pun kena carik juga version 2.0 barulah tiada banyak masalah yang akan timbul.. begitu juga dengan mod / add-on mesti ikut version SMF yang kita install..

Contoh Forum SMF - http://satrianeoclub.my

3. Forum phpBB

ini platform terkini yang imabiz explore / pelajari dan imabiz telah pun siap membina forum client menggunakan phpBB.. memang agak rumit skit ( mungkin sebab baru lagi kene explore lagi dan teruskan pelajaran baru jadi expert agaknya.. hehe ) sebab kene banyak koding lah... memang ade yang boleh menggunakan auto mod.. tetapi tak jadi2 imabiz buat.. hehe... biase memang kene codinglah.. sape yang dah ade basic coding tue.. no problem.. boleh cuba platform nie kerana hasilnya memang amat menarik...

Contoh Forum phpBB - http://gempakcyber.com

banyak lagi sebenarnya platform untuk membina forum.. tetapi imabiz belum cuba lagi yang lain... anda yang berminat nak bina forum bolehlah cuba2 platform yang imabiz berikan di atas.. selamat mencuba...

4 comments:

ali khan on April 23, 2013 at 4:36 AM said...

This is very knowledgeable article which gives us information and keep us up to date.mirza maqbool | cab w2 | minicabs in w2

ali khan on April 23, 2013 at 4:37 AM said...

This site is awesome. My spouse and i constantly come across a new challenge & diverse in this article.taxis in w2 | stansted to w2 | w2 minicabs

sherlina halim on July 11, 2015 at 2:20 PM said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

IT - Spring Cleaning on November 27, 2017 at 8:54 PM said...

The vast majority of their accountabilities include almost all interior and as well standard maintenance that has roofs, bottom coverings, windowpanes, household furniture, walls as well as a lot considerably more using the client’s decision. They likewise clean kitchen's areas, washing locations together with clean-up connected with phone in addition to various THE ITEM devices that require maintenance. cleaning services dubai

Post a Comment

 
"Semoga Tahun 2011 Menjadikan Kita Lebih Baik Dari Tahun Sebelum-Sebelumnya"
" Suatu Kejayaan Yang Dikecapi Dengan Kepayahan Lebih Nikmat Daripada Suatu Yang Mudah Di Perolehi... Untuk Mencapai Kejayaan Bukanlah Suatu Yang Mudah.. Perlu Perancangan Dan Perlaksaan Yang Rapi.. Sekali Gagal Bukan Bermakna Gagal Selamanya... Bangkit Dan Teruskan Perjuangan... Pasti Cahaya Gemilang Akan Kelihatan... "
" Belajar dan Terus Belajar Adalah Penting Dalam Hidup Ini... Untuk Mencapai Kejayaan, Belajarlah Untuk Memantapkan Lagi Pengetahuan Di Dada... Bila Sudah Berilmu... Praktikkanlah Supaya Kita Lebih Mahir Dan Tidak Lupa.. Bila Sudah Berjaya.. Janganlah Sombong... Kongsilah Ilmu Bersama-sama.. "

Blog Imabiz Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template